Co je to oktanové číslo – je to poměrná hodnota, která slouží k určení antidetonační hodnoty paliva. Měřící postup je dán normou a nepřipouští se jakákoliv tolerance oktanové hodnoty vyráběného benzínu směrem dolů. Zjišťuje se dvěma metodami: motorovou metodou (MM nebo F - 2) a výzkumnou metodou (VM nebo F - 1), z nich vyplývá tzv. silniční číslo paliva (SOČ). Rozdíl oktanových čísel mezi VM a MM se nazývá citlivost paliva, s rostoucí citlivostí paliva se zvyšuje odolnost proti detonacím v nízkých otáčkách motoru. SOČ je provozní oktanové číslo, při němž motor za provozu neklepe. SOČ nejlépe udává vliv provozních podmínek na činnost motoru.
_________________ Saxo 1.1i / 44KW ... alu kola RSW Racing ... pneu Continental EcoContact*5 165/65 R14 ... ***MOJE_GALERIE***
Tak po 4letech zpět k tématu.
Jak už jsem někde naznačil, nadšení z V-Power pomalu vyprchává. Možná jsem se jím moc rozmazlil, možná už to není co to bývalo. Každopádně mi kdysi dávno pomohl vyřešit problém s občasným kolísáním otáček.
Ceny Shell už taky nejsou co bývaly, navíc se poslední dobou šířily zprávy o nedostatečné kvalitě paliv Shellu , zejména pak nafty. Taky mě u nás u benzínky začaly vadit ty dvě bukvice co postávaj u stojanu a chtěj mi za každou cenu natankovat. Tuhle už jsem měl pistoli vraženou v nádrži, když ten jeden přišel a začal se semnou o ní přetahovat, že si mám jít zaplatit, že mi natankuje a komentoval to příkladem, že až si ke mě přijde koupit brambory, že si je taky nechá nasáčkovat. Jindy jsem zase zajel ke stojanu s červeným pruhem, kde je obsluha trvale, protože jiné volné místo nikde nebylo. Samozřejmě že se pumpař mohl pos.at, že stojím na místě s obsluhou a tankuji si sám. Asi dobře věděl proč, protože jsem ten den natankoval nezvykle hodně paliva a nečekaně mi část paliva vyběhla z nádrže ven. Spotřeba pak byla rekordně velká, podle toho jak rychle klesala ručička ukazatele množství paliva v nádrži jsem byl v šoku. Na co běžně najezdím 200Km jsem najel jen 100.
Další třešničkou na dortu je to, že už druhý dárek který jsem si objednal katalogu Shell mi přišel rozbitý a od cela jiného výrobce.
Zařekl jsem se, že se Shellkou pomalu končím. za 34.20,-Kč teď kupuji u OMW Carrera 100. Je o proti V-Power ( 95 ) ještě cca o padíka levnější a vyšší oktanové číslo je znát nejen na točivém momentu, ale motor celkově stichnul - ventily. Nikdo mě u stojanu na benzínce neprudí, prostě natankuju, zaplatím a jedu. Mimochodem OMW má stejně jako Shell, Agip, Benzina certifikát kvality, takže snad jim to Český petrochemický ústav sebere, jestli nebudou sekat latinu. Agip v okolí bydliště nemám abych mohl porovnat služby a u Benziny zase u nás nemají Blue 100.
Takže tolik aktuálně k mojí zkušenosti.
_________________ Saxo 1.1i / 44KW ... alu kola RSW Racing ... pneu Continental EcoContact*5 165/65 R14 ... ***MOJE_GALERIE***
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru