punto_vert.gif (43 byte)
Československý Saxo Club (CZ+SK) ~ Zobrazit téma - 15tky, 185/45 gumy na 1.1!!!

Autor Zpráva

<  Tuning  ~  15tky, 185/45 gumy na 1.1!!!

martanc
Zaslal: po březen 02, 2009 7:37 pm Odpovědět s citátem
FATAL ERROR:MARTANC Založen: 05. 11. 2006 Příspěvky: 6209
pěkné zlato mě se na tom líbý nejvíc ta barva Very Happy

hejhixx
Zaslal: po březen 02, 2009 7:58 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 20. 11. 2005 Příspěvky: 191 Bydliště: Rovina
No skoda ze ta barva nejde vyfotit Smile, ona (myslim ta zelena) je nejaka neco mezi zlutou a zelenou, takova hodne svetla Kawasaki a na jedny fotce je vic zluta a na druhy zas vic zelena Smile

Zaslal: po březen 02, 2009 7:58 pm Odpovědět s citátem
EX-Saxoclubák Založen: 18. 05. 2007 Příspěvky: 3348 Bydliště: Slovensko - NMnV
zaujimave prevedenie ... snad sa dostavis na niektory z planovanych zrazov, rad by som to videl live

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky AOL Instant Messenger Yahoo Messenger MSN Messenger ICQ
dyk77
Zaslal: ne březen 22, 2009 9:26 am Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 24. 05. 2005 Příspěvky: 1511 Bydliště: Most
Jestli si dobře pamatuji, tak Hejhixx tu začínal s ne moc povedenými tuzerskými výstřelky, ale tahle jeho poslední saxo verze vypadá zajímavě Wink

Spotřeba CITROEN SAXO
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
dyk77
Zaslal: ne březen 22, 2009 10:24 am Odpovědět s citátem
Ale k věci.
Jsem také přemýšlel o 15" discích a nejméně o 175 místo stávajících 14/165.
Osobně si myslím, že na výkon a spotřebu to nemá nějaký zásadní vliv, ale musí se dodržet určitá pravidla.
Už jsme o tom s chlapama debatovali hodně na jiném fóru, protože jsem chtěl dát na 45KW Smarta 225 zadek a 205 předek to vše na 17" z původních 205 na 15", takže celkem velký rozdíl ( v techničáku povoleny rozměry od 185/15 až do 225/17 ).
Došli jsme k závěru, že šířka pneu nemá velký vliv na valivý odpor, protože při použití stejné směsi užších vs širších pneumatik se u širší pneu váha rozloží na větší plochu, takže se zmenší u styčné plochy adheze na 1cm2 , což kompenzuje zase šířka pneumatiky. U užší pneu je váha soustředěna na menší ploše, takže adheze na 1cm2 bude větší. Z toho tak nějak plyne, že užší a širší pneu , má srovnatelnou adhezi - valivý odpor. Toto je uvažováno při podmínkách , kdy je silnice suchá. Na sněhu a za deště se podmínky mění, protože výhody a nevýhody široké vs úzké pneu jsou známé viz aquaplaning, který nastává u široké pneu dříve.
Nakonec vyšlo myslím celkem logicky najevo, že rozhodující je váha kol, zejména ta, jenž je soustředěná na obvodu kola, s níž se potýká točivý moment motoru . Se vzrůstajícími rozměry kol, roste většinou právě i váha, protože se rozšiřuje límec disku a také širší guma znamená větší hmotnost. Proto jestli člověk chce, aby ztráty točivého výkonu byly co nejmenší, tak by měl investovat do lehkých kol i pneumatik, což bývá také o něco dražší. Vážil jsem několik Alu disků a nebyl problém , aby sada užších 16" disků byla stejně těžká jako celá sada širších 17".
Nakonec jsem se rozhodl, že do větších kol půjdu a nelituji toho. Sice nestály i s pneumatikami zrovna málo, ale spotřeba stejná a že bych tratil něco na výkonu, to také nepociťuji a to celá sada nových širších kol 17" o proti původní sadě s užšími 15" váží komplet o 12KG více !!! ( hmotnosti obutých kol ). Než jsem nová kola nasadil, tak jsem si auto za bezvětří otestoval na určitém úseku a po nasazení nových, větších kol provedl totéž a nezjistil jsem žádné změny. Změny jsem nepocítil ani v řízení, které je bez posilovače a přitom jde normálně. Změnu jsem zaznamenal jen v tom, že jsou nové pneu Hankook tišší než bývalé Continentaly, což mě mile překvapilo.
Takže pokud budu kupovat někdy o něco větší kola na Saxo 1.1i , tak se toho nebojim , jde jen o vhodnou volbu. Wink

Spotřeba CITROEN SAXO
Lukes.2002
Zaslal: ne březen 22, 2009 11:50 am Odpovědět s citátem
ERROR: RITCHMA VIRUS Založen: 08. 09. 2006 Příspěvky: 1998 Bydliště: Šumperk
No z vlástní zkušenosti vím že auto bez posilovače a širší gumy jsou cítit.... on je totiž zásadní rozdíl jestla na té řízené nápravě je motor nebo ne.

ex - VTS/1.6 8V/65kw/2000 ! Modré Saxo

ex - Ford Mondeo ST220/3.0 24V/166kw/ zase Modré Smile

Alfa Romeo 159 Sportwagon
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail ICQ
dyk77
Zaslal: ne březen 22, 2009 4:08 pm Odpovědět s citátem
V mém prvním uvedeném příkladu se jednalo o auto s motorem vzadu.
Na druhou stranu kdo posilovač nikdy neměl, je zvyklý při otáčení volantem popojíždět a nerejdí volantem na místě, což neprospívá ani pneumatikám.
Pak hraje roli také hmotnost motoru. 1.6 je určitě těží než 1.1.
Už jsem jednou u bývalého auta 1.1 s motorem v předu, bez posilovače přecházel ze šířky 145 na 165 a bylo to ok.

Spotřeba CITROEN SAXO
hejhixx
Zaslal: ne březen 22, 2009 4:19 pm Odpovědět s citátem
SAXOKLUBÁK Založen: 20. 11. 2005 Příspěvky: 191 Bydliště: Rovina
Otazka je co to je prechod z 145 na 165? To je "pro decka" ... lepsi je z 155 na 205 to pak poznas co to je kdyz posilovac nezvlada Smile

Zaslal: ne březen 28, 2010 12:39 am Odpovědět s citátem
Tak jsem celkem rozhodnutý do čeho teď půjdu. Jen bych to tu rád oživil a přijal případné názory , třeba je něco co jsem ještě nepromyslel.

SAXO 1.1i 44Kw/99Nm
Chci tam dát tyto disky
http://www.alu-pneu.cz/aludetail.php?v=WSP&t=W812S+vhodn%E9+pro+PEUGEOT%2A&r=6,5x15&p=St%F8%EDbrn%E1

Moje stávající disky které momentálně prodávám jsou 14"/6,25" ET20 a pneu 165/65/14

Nové bych rád 15"/6,5" ET16 , s pneu mám zatím trochu dilema. Jako ideální se mi jeví 175/55/15 např. něco z tohoto http://www.alu-pneu.cz/pneu.php?sezona=letn%ED&vyrobce=&sirka=175&profil=55%20&rafek=15
Rozměry pneu jsem jsi nevycucal, ale spočítal na kalkulátoru, abych zachoval obvod kol viz http://www.e-pneu.cz/rozmery_pneu.php?sirka_pneu_o=165&serie_pneu_o=65&rafek_pneu_o=14&sirka_pneu_a=175&serie_pneu_a=55&rafek_pneu_a=15

Chci se zeptat jestli má někdo na 6,5" ráfcích 175 gumy, jak sedí s ET16 a jestli má někdo tyto disky, popřípadě fotky jak to s tím vypadá.
Nenašel jsem tabulku, která by tento rozměr gum a ráfků zahrnovala, ale všeobecně tam bývá, že na 175 pneu max. 6" disk. Já si však myslím, že když mám teď na 6,25" disku 165 pneu, tak by to mělo být OK, protože s tou stávající kombinací jezdím 7 let a neměl jsem dosud nejmenší problém a vypadá to normálně, pěkně.

Nějaký velký úbytek výkonu neočekávám, navíc jezdím spíše na pohodu. Na gumách nehodlám šetřit, ale určitě půjdu do nějakých s nízkým valivým odporem, např. http://www.prodej-pneu.cz/continental-conti-eco-contact-3-175-55-r15-77t-fr

Co na to odborná rada ?

Spotřeba CITROEN SAXO

Zobrazit příspěvky z předchozích:  

Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 3 z 3
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Přejdi na: